De twee zusters

Een oude vrouw had twee dochters. Laten we ze Cato en Suus noemen.

Cato vroeg mij om een kennismakingsgesprek. Ze vertelde dat haar moeder binnenkort zou gaan overlijden en dat zij in het testament genoemd was als executeur. Maar dat zag ze niet zitten. Ze wist niet wat ze zou moeten doen, ze had een drukke baan en ze kon bovendien niet opschieten met Suus. Ze vreesde dat hun broze relatie wel eens helemaal kapot zou gaan als zij zich met de afwikkeling zou gaan bezighouden. Ze zou het immers nooit goed kunnen doen. Liever liet ze alles over aan een deskundige.

Een week of twee later overleed haar moeder. Omdat vader een paar jaar daarvoor was overleden en moeder al enige tijd in een verpleeghuis woonde was er geen huis meer te ontruimen. Al voordat Cato iets kon doen had Suus alle spullen van moeder meegenomen.

Cato en ik gingen samen naar de notaris. Daar vertelde Cato dat ze de afwikkeling aan mij wilde overlaten. En dat ze hoopte dat haar zus daarmee akkoord zou gaan.

De notaris heeft Suus een brief geschreven en ik heb met haar kennisgemaakt. Niet lang daarna had ik een verklaring van erfrecht met daarin het volmacht van de beide zussen.

Suus bracht mij de administratie die ze meegenomen had uit de kamer van moeder. Alles was netjes geordend in mappen. Ik ben later nog naar het huis van Suus gegaan om te zien welke spullen van moeder ze had meegenomen. Ze gaf te kennen dat ze de mooie spullen graag wilde houden. Cato hoefde niets, zo wist ik al. Ik heb de waarde laten taxeren en deze verrekend met het erfdeel van Cato.

Beide zussen hebben gedurende het hele proces van afwikkeling geen contact met elkaar gehad, maar ze werkten allebei wel goed mee. Op mail en WhatsApp berichten werd vlot geantwoord.

Na een klein jaar was alles geregeld en hadden de zussen ieder hun erfdeel. De onderlinge verhouding was intussen niet verbeterd, er was immers geen contact, maar ook niet verslechterd. Er is gedurende het proces van afwikkeling nergens een probleem over geweest. Ik kon met allebei goed opschieten en ze waren na afloop zeer tevreden.

Carla van der Heijden